Имиграция Работа Финансии Travel

Телефони PC TV Забавление

Добре дошли във форума на BGHelp.
В момента разглеждате форума ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщения и много други. Регистрирайте се сега!
Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.

Игри Запознанства Обяви Документи Игри кирилица/латиница
Отиди обратно   BGHelp Форум > Топ 6 форуми > Имиграция и Право

Имиграция и Право Имиграционни въпроси, правни съвети, фирми за адвокатски услуги

Главно меню
Нови обяви
Legla na Turnpike La ...
От: meri77
Дата: 03 September 00:55
Видяно: 3
транспортни услуги Л ...
От: chode
Дата: 03 September 00:16
Видяно: 4
tarsq garaj ili park ...
От: vejen_mladenov
Дата: 02 September 20:10
Видяно: 10
Единична стая Feltha ...
От: DJordanov
Дата: 02 September 18:48
Видяно: 15
2 билета за мача на ...
От: kidney
Дата: 02 September 18:11
Видяно: 31
• Carpet Cleaning
• Cleaning Services
• Carpet Cleaning London
asdasd mobile shop e2 save Dial-a-Phone
  #1 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 07:57 PM
нов user

Дата на присъединяване: Nov 2007
Благодарил: 18
Благодарено 0 пъти в 0 мнения
Tisho is on a distinguished road
По подразбиране Програмист в UK - как става това животно

Здравейте,

Извинявам се предварително ако за някои неща, за които искам да попитам, има отговори във форума (предполагам, че не са малко), но опитите за търсене не помогнаха.

Та...

С жена ми работим в ИТ сферата (аз като програмист, тя като дизайнер) от няколко години и въпреки че в България професията програмист е нормално заплатена (за българските стандарти), постепенно ни писна да си живеем в нашата българска действителност. Аз съм работил 1 година в САЩ като програмист и като сравнявам там нещата с родната ни картинка ми се иска отново да пробвам, да изкарвам хляба си в по-цивилизованите държави. И така с нея стигнахме до идеята да пробваме в англо-говоряща среда да търсим късмета си, а именно УК.

И след този дълъг (и предполагам отегчителен) увод, въпросите ми са (дано не се обидите, че са толкова "начинаещи", но все от някъде се почва):

1. Чухме от БГ телевизиите, че не е разрешо официално работата в УК, но във форума намерихме различни решения (self-employeed, Ltd.) за легална работа. Има ли някой в този бранш, който да даде съвет как най-добре да се процедира, ако изобщо има панацея в случая...?

2. Какви първоначални стъпки (проучвания, документи) може да предприемем ако решим да емигрираме в УК?

3. Ако има програмисти, които работят в УК, ще може ли да дадат мнение как е пазарът на труда там за млади, способни и с добър стаж специалисти в ИТ областта?

Благодаря предварително за отговорите!
Благодарил Отговори с цитат
Sponsored Links

#2 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 08:53 PM
старо куче

Дата на присъединяване: Jun 2007
Благодарил: 175
Благодарено 166 пъти в 98 мнения
bogosian is a jewel in the roughbogosian is a jewel in the roughbogosian is a jewel in the rough
По подразбиране Относно: Програмист в UK - как става това животно

утре летя, сега си пиша CV-то. ще пиша тук какво ми се е случило и как върви намирането на работа, устройването и т.н.. иначе има една тема за IT контрактори, там има някои интересни неща. потърси я из форума.
Следният потребител благодари на bogosian за полезното мнение:
Tisho (06-11-2007)
  #3 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 09:09 PM
Faithless

Дата на присъединяване: May 2007
Благодарил: 173
Благодарено 1,050 пъти в 561 мнения
boki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud ofboki has much to be proud of
Send a message via Skype™ to boki

Ето тук има достатъчно писано по темата!

This is my church. This is where I heal my hurts. It's a natural grace. Of watching young
life shape. It's in minor keys. Solutions and remedies. Enemies becoming friends.
When bitterness ends. It's in the world I become. Contained in the hum.Between voice and
drum. It's in the change. The poetic justice of cause and effect. Respect, love, compassion.
For tonight GOD IS A DJ
Следният потребител благодари на boki за полезното мнение:
Tisho (06-11-2007)
  #4 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 10:13 PM
龍太陽

Дата на присъединяване: Dec 2006
Благодарил: 2,726
Благодарено 3,494 пъти в 1,713 мнения
Staki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is Godlike
По подразбиране Re: Програмист в UK - как става това животно

Цитирай:
Първоначално написано от Tisho Вижте мненията на
Здравейте,

Извинявам се предварително ако за някои неща, за които искам да попитам, има отговори във форума (предполагам, че не са малко), но опитите за търсене не помогнаха.

Та...

С жена ми работим в ИТ сферата (аз като програмист, тя като дизайнер) от няколко години и въпреки че в България професията програмист е нормално заплатена (за българските стандарти), постепенно ни писна да си живеем в нашата българска действителност. Аз съм работил 1 година в САЩ като програмист и като сравнявам там нещата с родната ни картинка ми се иска отново да пробвам, да изкарвам хляба си в по-цивилизованите държави. И така с нея стигнахме до идеята да пробваме в англо-говоряща среда да търсим късмета си, а именно УК.

И след този дълъг (и предполагам отегчителен) увод, въпросите ми са (дано не се обидите, че са толкова "начинаещи", но все от някъде се почва):

1. Чухме от БГ телевизиите, че не е разрешо официално работата в УК, но във форума намерихме различни решения (self-employeed, Ltd.) за легална работа. Има ли някой в този бранш, който да даде съвет как най-добре да се процедира, ако изобщо има панацея в случая...?

2. Какви първоначални стъпки (проучвания, документи) може да предприемем ако решим да емигрираме в УК?

3. Ако има програмисти, които работят в УК, ще може ли да дадат мнение как е пазарът на труда там за млади, способни и с добър стаж специалисти в ИТ областта?

Благодаря предварително за отговорите!
1. Може да намериш някой да ти изкара work permit, нo e по-бавно и трудно. Иначе като ИТ контрактор само LTD - всички агенции го изискват.

2.Не ви трябват никакви особени документи. Стъпките по който аз минах - Квартира, фирма, счетоводител, банкова сметка, регистрация в агенции (всъшност това го бях направил предварително и имах уговерени интервюта преди да дойда), НИН (National Insurance Number). За всички тези неща е добре да потърсите инфо. Много е дълго за изписване на едно място, а и има много във форума. Ето и един полезен линк http://www.contractoruk.com/

3 По моите наблюдения отличен, особено ако си млад, способен и с добър стаж специалист
Следните потребители благодарят на Staki за това полезно мнение:
匚ㄚㄗモ尺 (05-11-2007), Tisho (06-11-2007)
  #5 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 10:28 PM
нов user

bogosian, ще се радвам да споделиш "челен" опит, когато имаш време!

boki, благодаря за линка. Ще разгледам написаното там.

Staki, мерси за отговорите. Един уточняващ въпрос само: нещата, които си направил от България, имаше ли проблем и лесно ли става това от тук или трябва да минеш през 1001 бюрократични стъпки както си е при нас?

Благодаря още веднъж на всички, които се заинтересуват да отделят малко време и да пишат по темата!
  #6 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 10:37 PM
龍太陽

Staki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is GodlikeStaki is Godlike
По подразбиране Re: Относно: Програмист в UK - как става това животно

Цитирай:
Първоначално написано от Tisho Вижте мненията на
bogosian, ще се радвам да споделиш "челен" опит, когато имаш време!

boki, благодаря за линка. Ще разгледам написаното там.

Staki, мерси за отговорите. Един уточняващ въпрос само: нещата, които си направил от България, имаше ли проблем и лесно ли става това от тук или трябва да минеш през 1001 бюрократични стъпки както си е при нас?

Благодаря още веднъж на всички, които се заинтересуват да отделят малко време и да пишат по темата!
Ами аз от България не съм правил много неща, освен да се регистрирам в няколko агенции (монстер, jobserve) и да чета и сабирам инфо. Минах няколко телефонни интервюта, извикаха ме за face to face и така ...

Ааааа, сетих се - направих още нещо. Кандидатствах за passport account в hsbc. http://www.hsbc.co.uk/1/2/personal/c...ounts/passport - получих писмо от тях, но по стечение на обстоятелствата не ми помогна много (тук историята)

Последно редактирано от Staki : 05-11-2007 на 10:52 PM.
Следният потребител благодари на Staki за полезното мнение:
Tisho (06-11-2007)
  #7 (permalink)  
Стар 05-11-2007, 11:32 PM
нов user

Благодарил: 42
Благодарено 20 пъти в 13 мнения
koderider is on a distinguished road

Здравейте, и аз да се намеся със сходни въпроси ( надявам се да е не е нахално ).
Също обмислям да пробвам като контрактор в УК и ме вълнува какви доказателства са необходими за пред агенциите и при интервютата за стаж и опит - превод на трудова книжка ли, препоръки ли , дявол ли.

Конкретно моя случай - работя от 3-4 години с .net/ms sql server (преди това с други неща), но последните 2.5 години директно като контрактор на една компания в САЩ/това от бг де/.
Евентуално Letter of Reference би ли ми свършил работа ?
Имам сертификати до MCAD - ще ми помогнат ли при първоначално за намиране на контракт според вас ?
Изобщо, какви са ми шансовете по ваше мнение, каквото и да е то.
Доколкото разбирам, най-трудно е да се "гепи" първия контракт, после е по-лесно като имаш локален "икспириънс" . Енглиша ми е флуент.
Благодаря предварително и се извинявам че задавам въпроси в чужда тема, но ми се вижда сходна ситуацията

Последно редактирано от koderider : 05-11-2007 на 11:48 PM.
  #8 (permalink)  
Стар 06-11-2007, 12:45 AM
龍太陽

Цитирай:
Първоначално написано от koderider Вижте мненията на
Здравейте, и аз да се намеся със сходни въпроси ( надявам се да е не е нахално ).
Също обмислям да пробвам като контрактор в УК и ме вълнува какви доказателства са необходими за пред агенциите и при интервютата за стаж и опит - превод на трудова книжка ли, препоръки ли , дявол ли.

Конкретно моя случай - работя от 3-4 години с .net/ms sql server (преди това с други неща), но последните 2.5 години директно като контрактор на една компания в САЩ/това от бг де/.
Евентуално Letter of Reference би ли ми свършил работа ?
Имам сертификати до MCAD - ще ми помогнат ли при първоначално за намиране на контракт според вас ?
Изобщо, какви са ми шансовете по ваше мнение, каквото и да е то.
Доколкото разбирам, най-трудно е да се "гепи" първия контракт, после е по-лесно като имаш локален "икспириънс" . Енглиша ми е флуент.
Благодаря предварително и се извинявам че задавам въпроси в чужда тема, но ми се вижда сходна ситуацията
Препоръки. В интерес на истината на мен не са ми ги искали. В CV-то бях написал - препоръки при поискване. Естествено си бях подготвил няколко. (като контакти - телефонни номера на колеги от предишните ми работи) Само че, като отидеш и като минеш два тура технически интервюта, и без препоръки им е ясно, какво можеш. Но да, подготви си Letter of Reference - по-добре да имаш и да не ти го поискат, отколкото да нямаш, като ти го поискат.
Всякакви сертификати са от полза. Но повече, опита който имаш с тези технологиите
Мисля, че шансовете ти са добри. Направи си едно хубаво CV (прочети малко в нета как се пишат CV-та и мотивационни писма) и давай смело.
koderider (06-11-2007), Tisho (06-11-2007)
  #9 (permalink)  
Стар 06-11-2007, 09:19 AM
sTa sTa е офлайн
нов user

Благодарил: 45
Благодарено 49 пъти в 33 мнения
sTa is on a distinguished road

Само малко допълнение към казаното от Стаки - подгответе се добре за интервютата. Това съм го писал някъде ... , но общо взето търсете из Google "Interview tips", "phone interview tips", "Interview questions", както и такива за вашата област (език за програмиране или там с каквото се занимавате). Автобиографията също трябва да е напсана в подходящ стил, така че да привлече "окото" на агента, а не да бъде изхвърлена в коша.

Подгответе си въпроси, които вие можете да зададете на интервюращите, научете максимално повече факти за фирмата, за която кандидатствате, дръжте се уверено, но не и арогантно. Подгответе се добре, включително и имайте готов отговор за максимално повече въпроси, които могат да ви зададат, за да не ви се налага да импровизирате на място.
Бъдете честни с фактите, които пишете за себе си в CV-то, защото ще има въпроси, които да проверят това. Трябва да се готови да демонстрирате със знания, примери от опита Ви всико, за което твърдите, че го можете и знаете.

Ако сте убедителни и демонстритрате увереност - ще успеете!

Успех!
Следните потребители благодарят на sTa за това полезно мнение:
koderider (06-11-2007), Staki (06-11-2007), Tisho (08-11-2007)
  #10 (permalink)  
Стар 06-11-2007, 12:12 PM
нов user

Благодаря ви за отделеното време и внимание, както и за окуражаващите отговори !
Както предполагах, явно след скил-сета най-важното е селф-маркетинга за успешна реализация , както кураж и информираност, и искрено се радвам че има хора които са готови да съдействат за всичко това във този форум !!!
Останалото е малко късмет, който се предполага
  #11 (permalink)  
Стар 06-11-2007, 12:39 PM
龍太陽

Цитирай:
Благодаря ви за отделеното време и внимание, както и за окуражаващите отговори !
Както предполагах, явно след скил-сета най-важното е селф-маркетинга за успешна реализация , както кураж и информираност, и искрено се радвам че има хора които са готови да съдействат за всичко това във този форум !!!
Останалото е малко късмет, който се предполага
За всичко едва ли, но поне за малко кураж и информармираност
Успех!
  #12 (permalink)  
Стар 06-11-2007, 07:50 PM
нов user

Е да, за скилл-сета няма как
Благодаря пак за информацията

Последно редактирано от koderider : 06-11-2007 на 08:09 PM. Причина: не е в темата
  #13 (permalink)  
Стар 09-11-2007, 10:27 AM
старо куче

bogosian is a jewel in the roughbogosian is a jewel in the roughbogosian is a jewel in the rough

koderider, аз съм с доста подобен профил на твоя. .NET 5 години, sql server и точно преди да отлетя изкарах последния изпит и съм MCPD. ще пиша тук как вървят интервютата.

ето какво ми се случи дотук.

летях с BA, всичко беше 6. кацнах в 4 часа. на хийтроу питах един българин и той ми показа откъде да си купя едноседмичен oyster за зони 1 до 3. излиза 29 паунда, като 3 са за самата пластмасова карта. оказанията в метрото са много логични и лесно се свиква как да се ориентираш. на всяка спирка има information & assistance, оттам питаш за tube map и ще ти дадат ето това http://www.tfl.gov.uk/assets/downloads/colourmap.gif във вид на малка листовка. от нея по цветовете на линиите се ориентираш къде трябда да слизаш и да сменяш линията. навсякъде има табели, указания и служители, които да попиташ ако се колебаеш за нещо. хората са учтиви и винаги готови да помогнат със съвет.

довчера бях в едно хотелче в charlton, ето линк http://www.antigallicanhotel.com/. намерих го по интернет, но можеше да се постарая и повече. запазих го по през някакъв интернет сайт с кредитна карта, но друг добър вариант е да намериш няколко хотела още от бг и да им звъннеш в деня преди полета дали са свободни, след това като пристигнеш на летището можеш да се обадиш отново от някой телефон с монети. това място беше уютно, чисто, има wireless, струваше ми 105 паунда за 3 вечери в стая с душ, като без да съм напирал момчето на рецепцията започна да ми предлага разни отстъпки и се спазарихме за 15 лири под цената. явно в дните от понеделник до четвъртък напливът е по-малък и имат повече празни стаи.

след това пуснах 2 обяви в gumtree.com за short term accommodation в зони 1 до 3 с интернет и сега пиша от квартирата си в streatham, където съм в една стая за 115 лири на седмица, като депозита ми е за 2 седмици, но можеше да мина и за 1. със сигурност можеше да намеря и нещо малко по-евтино, но не ме се губеше време да обикалям лондон. общо взето като ориентир мисля, че това е една нормална средна цена.

сега отивам да направя една обиколка по банките. мобилният телефон е задължителен, той трябва да е първа грижа, защото без телефон нищо не можеш да свършиш. следобяд смятам да започна да пускам СВ-та наред.

това е засега. когато имам нещо по-конкретно вече свързано с работа и интервюта ще пиша отново.
Следните потребители благодарят на bogosian за това полезно мнение:
koderider (11-11-2007), readerx (23-09-2008), Tisho (10-11-2007)
  #14 (permalink)  
Стар 10-11-2007, 08:31 AM
нов user

Bogosian, благодаря ти за изчерпателната информация относно пристигането и настаняването ... Това е следващото нещо което проучвах и твоя пост наистина ми помога много.
Аз мисля че може да се мине и по-тънко с квартирата, евентуално ако се прекарва интернет допълнително, но сигурно ще търся на първо време такава с наличен, за да не прекъсвам работата си с настоящите клиенти.
Засега планирам да летя към края на месеца или началото на другия ...
Сега проучвам какви тукашни банкови карти мога използвам за да тегля без проблем в УК . Идеята е да не се носят прекалено много пари в наличност. Ще трябва като пристигна да купувам лаптоп, защото моя е малко архаичен вече, VS2005 и SSQL2005 изискват по-сериозни ресурси, а не ми се мъкне десктопа .
Чудя се дали да не купувам и някакво студио там, за да съм изряден, но на първо време може да мина с Express-ите.
Има ли опасност от някакви проверки по летищата, ако реша да взема малко софт на dvd-та ? Може да е смешен въпроса, но досега не съм излизал от бг освен едно ходене до истанбул преди години на турския цебит

Последно редактирано от koderider : 10-11-2007 на 08:39 AM.
  #15 (permalink)  
Стар 10-11-2007, 09:43 AM
старо куче

това с интернета и квартирата няма никакво значение. трудно можеш да намериш място без интернет така или ина4е. за да свалиш от цената най-важното е да имаш телефон, да си се настанил на спокойствие и можеш да обикаляш и да търсиш квартири. тогава със сигурност ще намериш нещо много добро. пиши навсякъде, че си ИТ профешънъл - нещо доста се радват като научат това, явно широко разпространения ни стереотип на тихи, саможиви и заможни хорица върши работа в този случай

не знам дали декември е подходящ за търсене на работа, коледа моледа, аз си мислех, 4е тогава няма да им се мисли много за наемане, но може да се лъжа. ще питам и ще пиша.

можеш да оставиш парите на някой близък и да ти ги преведат след като си направиш банкова сметка. използвай first international asset bank в софия, преводът е 10тина лева за до към 1000-2000 долара

аз си купих лаптоп точно преди да излетя. ето оттук - http://www.laptopzona.com ... тошиба l100 ... идеален ми е на този етап. натискаш ги и ще ти свалят 70-80 лева, тоест още 500 рам до 1,5 ГБ ти идват безплатно.

на летището е като да влезеш и излезеш от магазин, само на влизане и излизане има гищенца, където си даваш паспорта, те го поглеждат и ти го връщат. поне при мен беше така. един българин, с който се запознах на летището се ядосваше, че не бил взел 6-7 стека цигари в сака, за да си избие парите за полета. не знам дали не сме имали късмет, най-вероятно по принцип е така.

аз съм със студио 2005 тийм едишън, 2003, скл сървъри и още не знам още колко софтуер. всичкия пиратски. само вистата ми е легална, защото идва с лаптопа. зарекъл съм се като се замогна да си ги платя
koderider (11-11-2007), Tisho (10-11-2007)
  #16 (permalink)  
Стар 10-11-2007, 12:17 PM
нов user

Аз вчера гледах 2 тошиби в техополиса, там ми казаха че само тошиба има международна гаранция, може да се окаже по-удачно да си приготвя оттук нещата.
Инак от това което си изброил, май само студиото не ти е редовно.
Аз гледам в ибейа некфи по 80-90 лири профессионал, затова се замислям направо да се оборудвам там, особено впредвид че тука в бг чух некфи страшни цифри за него (2500 лева) не мога само да преценя дали няма нещо нередовно в тея дето ги продават в ибей.

Вървят ли си нормално нещата на тази конфигурация ? пуснато студио, скл-а , отворен некъф солюшън с 4-5 прожекта примерно ?
Голямо благодарско за цялата инфо досега

Последно редактирано от koderider : 10-11-2007 на 01:04 PM.
  #17 (permalink)  
Стар 10-11-2007, 04:28 PM
нов user

Благодаря много на bogosian за информацията и ще чакам още от първа ръка!
  #18 (permalink)  
Стар 12-11-2007, 11:03 AM
龍太陽

Цитирай:
Bogosian, благодаря ти за изчерпателната информация относно пристигането и настаняването ... Това е следващото нещо което проучвах и твоя пост наистина ми помога много.
Аз мисля че може да се мине и по-тънко с квартирата, евентуално ако се прекарва интернет допълнително, но сигурно ще търся на първо време такава с наличен, за да не прекъсвам работата си с настоящите клиенти.
Засега планирам да летя към края на месеца или началото на другия ...
Сега проучвам какви тукашни банкови карти мога използвам за да тегля без проблем в УК . Идеята е да не се носят прекалено много пари в наличност. Ще трябва като пристигна да купувам лаптоп, защото моя е малко архаичен вече, VS2005 и SSQL2005 изискват по-сериозни ресурси, а не ми се мъкне десктопа .
Чудя се дали да не купувам и някакво студио там, за да съм изряден, но на първо време може да мина с Express-ите.
Има ли опасност от някакви проверки по летищата, ако реша да взема малко софт на dvd-та ? Може да е смешен въпроса, но досега не съм излизал от бг освен едно ходене до истанбул преди години на турския цебит
Едва ли. Не ми се е случвало, а и едва ли някой ще обърне внимание, ако носиш няколко dvd-та. Виж ако са 100-тина може и да решат да проверят
Относно до картите - всички международни дебитни карти виза и маесто и кредитни виза и мастеркард. Първа Инвестиционна със сигурност имат такава. (дебитна), но съсм сигурен, че и повечето други банки.
Колкото за квартирата - единствения вариант да се мине по-тънко е shared room, поне за в началото - но всеки сам си решава Аз бях в такава стая 3 месеца в началото и плащах 50 на седмица.
koderider (12-11-2007), Tisho (12-11-2007)
  #19 (permalink)  
Стар 14-11-2007, 10:53 PM
нов user

Днес като се рових, намерих ето този форум специално за ИТ-та в УК .
http://www.certforums.co.uk/forums/forum22.html
Има доста интересна информация, която може да е полезна - типс анд трикс на интервюта, киллинг сиви и прочее теми свързани с кариерата в ИТ, както за дев, така и за админи и друг стаф ... също инфо за курсове и сертификации и т.н.
Това едва ли е първия и единствен от този род форуми, но поне на мен ми се вижда доста обширен.
Има много теми, в които хората разказват личния си професионален път, конкретни случки при кандидатстване и в самата работа, и т.н.
Пускам този пост защото намирам че е в контекста на темата.
Следният потребител благодари на koderider за полезното мнение:
Tisho (15-11-2007)
  #20 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 10:36 AM
старо куче

Имам няколко лоши новини. Започнах да си търся работа миналия понеделник, пуснах CV-та, говорих още първия ден с 10тина агента и в един момент започнах да се усещам, че всичките ме търсят по погрешка, защото не са си направили труда да ми прочетат CV-то и/или защото не знаеха, че има ограничения за permanent work за българия (повечето си мислеха, че щом сме в ЕС няма проблеми).

спековете са два. първо никой не те брои за жив за контракторска работа ако нямаш UK experience. аз в българия съм работил главно за навън, включително съм бил senior developer за шотландска фирма, която аутсорсва в българия и последните ми няколко големи проекта са за английски фирми... ама ако им бях казал, че съм мъртъв от 3 години и сега им говоря от отвъдното, но пък имам УК опит си мисля, че щяха да ми обърнат повече внимание. просто ако не са на супер зор няма да ви обърнат внимание. да не говорим, че в предствите им българия е по-надолу от най-черната африка.

вторият спек е, че никой няма време да се занимава с work permits. когато започнах да пускам за постоянна работа започнаха да ме отсвирват, когато разбираха, че ми трябва sponsorship. никой няма да си губи времето зарадя един келяв програмист да се занимава с бумащина.

досега съм говорил с около 30 или 40 агента. типичният разговор протича така(въпросите може да са зададени в различен ред, тонът е бодряшки, в повечето случаи лъвчето бърза занякъде (следващите 50 интервюта най-вероятно) и ти задава въпросите припряно, но бодряшки):

АГЕНТ:hi. is that ... [boug .. den] (казвам се богдан, чете го като за първи път от СиВито) there?
АЗ: hi, it's me .... следва how are you [bougden], fine mine ала бала портакала ....
АГЕНТ:i saw your CV. you are suitable for a couple of positions. let me ask you a couple of questions. firstly казва 3-4 изречения какво му трябва, със сигурност не знае какво е C# или ASP.NET, само ги прочита отнякъде. are you interested?
АЗ: yeppie, go on
АГЕНТ:колко години имаш с всяко едно от тези, имаш ли предпочитания в кой сектор искаш да работиш (по принцип са banks, insurance, media), казва нещо за работодателя ... това е алабала на този етап ... стандартна процедура
АЗ:отговарям
АГЕНТ:fantastic/incredible/marvellous. uuhh bougden, i see you are from ... uuuuuu чете bulgaria, is that right? yes. where are you located currently?
АЗ: streatham, london. пише ми го в CV-то бтв, но повечето питат за всеки случай.
АГЕНТ:fantastic/incredible/marvellous. for how long have you been in the UK?
АЗ:1 ден или 1 седмица примерно.
АГЕНТ:fantastic/incredible/marvellous. how do you find the market? do you have any interviews appointed?
АЗ:тука говорих с няколко твои колеги и засега нямам (в един момент имах насрочено едно интервю, но агентчето беше дилетант и на мен ми беше напълно ясно, че в един момент ще се усети, че нямам УК опит и ще ме отсвири), но търся от 1-2 дена.
АГЕНТ:fantastic/incredible/marvellous. so you actually don't have any UK experience или нещо подобно?
АЗ:първо казвах - не. след това ами имам - работил съм за шотландци, имам няколко ecommerce сайта за английски компании и т.н. не помогна много тази промяна.
АГЕНТ:fantastic/incredible/marvellous. въобще всичко винаги беше фантастично, обаче точно в този момент вече си знаеше, че няма да изкара лев от мен и му оставяше да завърши разговора. well, bougden. you seem as a very strong candidate. i will email you the job specs immediately или щял да ми се обади до няколко часа. thank you for your time.
АЗ: мислено: suck my motherfucking dick, fuck fuck fuck. ок джон или сара (в един момент спрях да се мъча да им запомням имената и им говорих на mate). bye
................
не се обаждаха и не изпращаха писма. това важи за яките големи агенции. колкото по-малка е агенцията е толкова по-вероятно агентите да са по-неопитни и/или по-отчаяни за добри кадри и тогава си губите времето взаимно за по-дълги периоди. аз дори на едни си играх и им направих едно конзолно приложенийце, което ми отне ден и половина играчка. оказа се, че агентът не се беше усетил, че нямам пермит.

за тези почти 2 седмици след като си свалих доста rate-а и си подобрих представянето по телефона (вече не ме е*е много и ги зарибявам доста безочливо) в две по-малки агенции успях да се закача и в понеделник са ми първите интервюта. в провинцията са (кеймбридж и питърбъро), парите са много надолу от пазарните, позициите са за доста по-слабички програмисти от моето ниво, обаче ще отида и ще ги разбия, защото няма друг начин - ако нямаш голям късмет или не си наистина с уникални познания и опит (а не mainstream като моите) няма как да се закачиш без УК опит. освен това исках да се поразходя и извън лондон.

това е на този етап. още след интервютата в понеделник

Последно редактирано от bogosian : 22-11-2007 на 10:41 AM.
milena (22-11-2007), mtonev (22-04-2008), The Lily (23-11-2007), Tisho (25-11-2007), toshe (03-08-2008)
  #21 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 12:24 PM
Дата на присъединяване: Jan 2005
Благодарил: 351
Благодарено 319 пъти в 158 мнения
milena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud of

Цитирай:
Първоначално написано от bogosian Вижте мненията на
за тези почти 2 седмици след като си свалих доста rate-а и си подобрих представянето по телефона (вече не ме е*е много и ги зарибявам доста безочливо) в две по-малки агенции успях да се закача и в понеделник са ми първите интервюта. в провинцията са (кеймбридж и питърбъро), парите са много надолу от пазарните, позициите са за доста по-слабички програмисти от моето ниво, обаче ще отида и ще ги разбия, защото няма друг начин - ако нямаш голям късмет или не си наистина с уникални познания и опит (а не mainstream като моите) няма как да се закачиш без УК опит. освен това исках да се поразходя и извън лондон.

това е на този етап. още след интервютата в понеделник
Браво! Само така! Иди и ги разбий!

Bogosian, ти защо мислиш, че само поради work permit си намаляш изключително много шансовете? То че е проблем, проблем е, ама съм чела преди време тук във форума, че има агенции, които се занимават точно с бумащината за work permit, е срещу заплащане де (нещо ми се върти в главата около 500 до 1000 лири). Те бяха отдавна тези мнения, ще се опитам с търсачката да видя дали нещо ще намеря.
Та що не им кажеш на интервюиращите (като дойде моабета за work permitа, де), че в случай че за тях това е голямо главоболие, има фирми дето подготвят papers вместо работодателя. И вече, ако се постави въпроса кой ще плати за това, ако много те искат и не са много стиснати, може и те да платят... В краен случай може и ти да си платиш. Е, това вече е по-второстепенна грижа. По-важното е ако питат дали знаеш такива агенции, можеш примерно да кажеш че си срещал в нета но не ги помниш (в случай че никаква агенция не откриеш до понеделник)?

Много успех и на двете интервюта!
Следният потребител благодари на milena за полезното мнение:
Tisho (25-11-2007)
  #22 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 12:42 PM
milena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud ofmilena has much to be proud of

Ето какво намерих:

http://www.workpermitconsultants.com/candidates.html

Work Permit Applications
UK Work Permit Tier 1 Applications (Shortage Occupation etc.): £549
UK Work Permit Tier 2 Applications: £549
UK Work Permit Change of Employment Application: £499
UK Work Permit Extension Applications: £425
UK TWES Applications:£599
Advertising (if required): £99

HSMP
HSMP Applications: £599
UK HSMP Extension Applications: £450

Further Leave to Remain Applications (FLR)

UK Visa (FLR) Application (WP/HSMP Processed by WPC): £100
UK Visa (FLR) Application Only: £150
UK Visa (FLR) SEGS Application: £125

NOTE
1. We work on a NO WIN - NO FEE basis in most cases.
2. HSMP cases are handled on a shared risk basis
3. Home Office application charges apply. Currently £190 for Work Permits, £400 for HSMP, and £350 for FLR. These fees are not included in Our Fees and are not refundable.
4. Our Fees are plus VAT, Home Office charges and advertising. A basic work permit application without advertising will cost £739+VAT.

--------------------

Обаче виждам, че първо човек трябва да си изясни какъв work permit ще му трябва: дали Tier1 UK work permit или Tier2 UK work permit.

Ти наясно си си за себе си?

http://www.visabureau.com/uk/work-pe...s_cid=50000656

Tier 1 UK work permits can be broken down into the following 5 categories...
http://www.visabureau.com/uk/work-permit-tier-1.aspx

Tier 2 UK work permits cover any applications that fall outside the Tier 1 groupings:
http://www.visabureau.com/uk/work-permit-tier-2.aspx

UK Shortage Occupations List:
http://www.visabureau.com/uk/shortag...ions-list.aspx
Следните потребители благодарят на milena за това полезно мнение:
bogosian (22-11-2007), Tisho (25-11-2007)
  #23 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 12:43 PM
sTa sTa е офлайн
нов user

Благодарил: 45
Благодарено 49 пъти в 33 мнения
sTa is on a distinguished road

Цитирай:
Първоначално написано от milena Вижте мненията на
....
Та що не им кажеш на интервюиращите (като дойде моабета за work permitа, де), че в случай че за тях това е голямо главоболие, има фирми дето подготвят papers вместо работодателя. И вече, ако се постави въпроса кой ще плати за това, ако много те искат и не са много стиснати, може и те да платят... В краен случай може и ти да си платиш.
Дори и да намери такива чакането е огромно. От личен опит:
28.08.2007 - Успешно интервю, фирмата знае че ми трябва work permit/accession worker card.

20.09.2007 - Формата подава документи за мен, след като е получила от мен копия на легализираните ми дипломи, референции и т.н. и предварително е рекламирала позицията поне 1 месец, за което също представя доказателства.
18.10.2007 - Получено letter of approval
19.10.2007 - Аз изпращам от Варна писмо до ХО с паспорта си, BR3 и копие от въпросното писмо потвърждаващо валиден work permit.
24.10.2007 - Писмото ми е получено в ХО.
20.11.2007 - ХО са ми издали accession worker card и те пътуват за БГ.

В крайна сметка се надявам на 3.12.2007 да съм на работа.
Както всеки може да сметне - 3 месеца след интервюто.
Звучи малко отчайващо...., но важното е да не се отказваш !

Упех Богдане!
Следните потребители благодарят на sTa за това полезно мнение:
bogosian (22-11-2007), milena (22-11-2007), Tisho (25-11-2007)
  #24 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 12:54 PM

Чакай, чакай, аз май се обърках, че и тебе обърквам. Ама това е защото ти говориш за work permit. То нали сега не се казва work permit? Работодателят трябва първо да получи Letter of Approval - от Home Office, пък ти после да кандидатстваш в Home Office за Accession Worker Card.

Виж тази тема:
Kaкво трябва да направи английски работодател за да те наеме?

Ще ти цитирам само едно мнение (това на Charlotte, че е най-сбито, но не е лошо да прегледаш цялата тема):

Charlotte:

Работодателят трябва да подаде форма към Home Office, за да му бъде издаден letter of approval. След това с този документ попълваш форма БР3 и ги пращаш отново в Home Office. Ако те одобрят, ще ти бъде издадена accession worker card, с която имаш право да работиш само и единствено при конкретния работодател.

Цялата информация и форми по издаване на разрешително тук:
http://www.workingintheuk.gov.uk/wor..._permits0.html
  #25 (permalink)  
Стар 22-11-2007, 01:00 PM

Цитирай:
Първоначално написано от sTa Вижте мненията на
Дори и да намери такива чакането е огромно. От личен опит:
28.08.2007 - Успешно интервю, фирмата знае че ми трябва work permit/accession worker card.

20.09.2007 - Формата подава документи за мен, след като е получила от мен копия на легализираните ми дипломи, референции и т.н. и предварително е рекламирала позицията поне 1 месец, за което също представя доказателства.
18.10.2007 - Получено letter of approval
19.10.2007 - Аз изпращам от Варна писмо до ХО с паспорта си, BR3 и копие от въпросното писмо потвърждаващо валиден work permit.
24.10.2007 - Писмото ми е получено в ХО.
20.11.2007 - ХО са ми издали accession worker card и те пътуват за БГ.

В крайна сметка се надявам на 3.12.2007 да съм на работа.
Както всеки може да сметне - 3 месеца след интервюто.
Звучи малко отчайващо...., но важното е да не се отказваш !

Упех Богдане!
Честита accession worker card, и да ти е честита новата работа!
Че 3 месеца не е чак кой знае колко дълго. Ама виждам, че на тебе ти се е видяло бая чакане?
Значи повече не се казва work permit, така ли?
Sponsored Links
Отговори

Активни потребители разглеждащи тази тема в момента: 1 (0 членове и 1 гости)

Контрол над темата
Начин на разглеждане

Правила за публикуване